Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Δύση, Ρωσία και στη μέση Ακαταστ-Ασία!

 Δύση, Ρωσία και στη μέση Ακαταστ-Ασία!

Η ακύρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου από την κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να συνδέεται με μια σειρά από γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία συνδέονται τόσο με την στρατηγική σημασία του λιμανιού όσο και με τις διεθνείς σχέσεις και τις πιέσεις που ασκούνται από διάφορους παράγοντες.

Το λιμάνι του Βόλου έχει γίνει ένα κομβικό σημείο στον γεωστρατηγικό δρόμο Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη, καθώς βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τις μεταφορές και το εμπόριο που συνδέει αυτές τις περιοχές. Η σημασία του, λοιπόν, είναι μεγάλη, ειδικά καθώς οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους σε αυτόν τον δρόμο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες παραδοσιακά επιθυμούν να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας -αλλά και της Κίνας που κατέχει ήδη το 1ο λιμάνι της χώρας- στην περιοχή, και να ελέγξουν στρατηγικούς κόμβους βλέπουν τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΟΛΘ (Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης) ως έναν εταίρο που να συνδέεται με τη Ρωσία, κάτι που προκαλεί ανησυχία στον νέο ένοικο του Λευκού οίκου.

Η Ρωσία, με τη συμμετοχή του Σαββίδη, έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με τον λιμένα Θεσσαλονίκης, κάτι που μπορεί να θεωρείται ανταγωνιστικό προς τα δυτικά συμφέροντα, ειδικά όταν πρόκειται για μέγα "εμπόδιο" κατά την επιθυμία του νέου πλανητάρχη Τραμπ, για την ενοποίηση των διεθνών μεταφορικών δικτύων (βλέπε την επιθετική πρόταση εξαγοράς της Γροιλανδίας).

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να εξυπηρετεί λιγότερο τα συμφέροντα της χώρας και περισσότερο τα συμφέροντα των Δυτικών συμμάχων, καθώς οι μέχρι και σήμερα επιλογές της, αναδεικνύουν την ανικανότητά της να εξισορροπήσει τις σχέσεις της μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία λανθασμένων στρατηγικών επιλογών που θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν ''εντάσεις'' με γειτονικές χώρες ή και με χώρες -παραδοσιακούς- συμμάχους μας όπως τη Γαλλία!

Η ακύρωση του διαγωνισμού για το λιμάνι του Βόλου είναι ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας με μόνο σκοπό στο να αποφευχθεί η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στην περιοχή, εν μέσω μάλιστα της έντονης γεωπολιτικής δυναμικής στην περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλοι δυτικοί παράγοντες φαίνεται ότι άσκησαν πιέσεις στην αδύναμη και σίγουρα μη αυτόνομη κυβέρνησή μας ώστε ''πάση θυσία'' να περιοριστεί η επιρροή του Ιβάν Σαββίδη στην ελληνική λιμενική υποδομή, καθώς το οικονομικό -εκατομμυρίων- ''παιχνίδι'' στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις εν τάχει εξελίξει διεθνείς ισορροπίες μετά και τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ. 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

Η Ελλάδα, σήμερα!

Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας και κυρίως αυτή της μερίδας των νέων 18 εως 30 ετών εν έτη 2025 παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο θετικών προοπτικών κάτι που τεκμηριώνεται από τις εξής παρακάτω ενότητες ανά πεδίο συμμετοχής και δράσης των νέων της χώρας μας.

1. Οικονομική Ανάπτυξη: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να έχει βαλτώσει καθώς,

α. Οι επενδύσεις, κατα κύριο λόγο, προέρχονται απο δημοσία έργα,
β. Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων χωλαίνει διότι στο περας των χρόνων η πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης γίνεται ολο και πιο δύσκολη ή πιο κοστοβόρα,
γ. Η τουριστική κίνηση αποδυκνειεται οτι στηρίζεται σε "γυαλινα πόδια" ύστερα μάλιστα και απο τους συνεχεις παρατεταμένους σεισμούς σε δύο πυλώνες της τουριστικής βιομηχανίας μας, στη Χαλκιδική και στις Κυκλάδες,
και δ. η γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι στάσιμη και αποφεύγει να αφουγκραστεί τις προτάσεις και συνάμα τις ανησυχίες των επιχειρηματιών της χώρας

2. Πολιτικές Απασχόλησης: Η κυβέρνηση προς την εφαρμογή προγραμμάτων που να στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας των νέων δείχνει "κούραση". Επίσης οι επιδοτήσεις για την απασχόληση βρίσκονται σε τέλμα. Πώς μετά να περιμένουμε απο τους νέους μας να εμπιστευτούν τον ιδιωτικό τομέα αλλά αντίθετα να επιδιώκουν να καταλάβουν μια δημόσια αμειβόμενη θέση εργασίας ρίχνοντας έτσι στα τάρταρα τον όποιο θετικό προσδοκώμενο αντίκτυπο;

3. Τεχνολογικές Εξελίξεις: Η έμφαση της κυβέρνησης στην όλο και πιο μαζική ψηφιοποίηση του κράτους, το μόνο που θα καταφέρει ειναι να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας σε παραδοσιακούς τομείς όπως αυτής του νευραλγικού για την ανάπτυξη, πρωτογενή τομέα.

4. Εκπαίδευση και Κατάρτιση: Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει ειναι να μη δινει την απαραίτητη έμφαση στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.  Ουσιαστικά, προγράμματα κατάρτισης που να ανταγωνίζονται τις απαιτήσεις της αγοράς δεν υφίστανται επ ουδενί αρα ούτε μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας!

5. Δημογραφικές Τάσεις: Η κατρακύλα της δημογραφικής κατάστασης της χώρας θα επηρεάσει προς το χειρότερο άμεσα τόσο την βραχυχρόνια αγορά εργασίας όσο και την μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του συνταξιοδοτικού προγράμματος της χώρας. 

Τέλος η συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων μας προς άλλες χώρες για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας είναι ένα φαινόμενο που θα συντηρεί για ακόμη περισσότερα χρόνια, την αρνητική στάση  των νέων απέναντι στα πολιτικά,  οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της χώρας μας .