Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Τα σημαντικότερα γεγονότα Τουρισμού, για την εβδομάδα που πέρασε.

 

  • ·         Άνοιξε το ξενοδοχείο του Robert De Niro στη Σαντορίνη
 
  • ·         "Εξαιρετική" η ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το α' εξάμηνο- αν και κάτω από το 2019
 
  • ·         Ισπανία προς Βρετανούς: «Διακοπές μόνο εάν έχετε τουλάχιστον 85 λίρες για κάθε ημέρα διαμονής!» 
 
  • ·         234 απάτες στην Ελλάδα το α' εξάμηνο σχετικά με υπηρεσίες κρατήσεων και ενοικίασης
 
  • ·         Μελέτη PwC | 1 στους 2 εργαζόμενους πιθανό να αλλάξει εργοδότη το επόμενο 12μηνο- 1 στους 3 θα ζητήσει αύξηση

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Αβέβαιο το μέλλον του Τουρισμού!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τουρισμό μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής της «European Tourism Trends and Prospects»!

Αναφέρει εν ολίγοις ότι τα εκ της έρευνας συμπερασματικά νούμερα παραπέμπουν σε μείωση 30% των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019!

Η αναμενόμενη αύξηση των ταξιδιωτικών ροών από ΗΠΑ προς Ευρώπη κατά 6% εξαλείφεται από τις μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, που βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση αναμονής, καθώς η πανδημία συνεχίζει να περνά από διακυμάνσεις ύφεσης και έξαρσης.

Στο παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο πόλεμος που κάνει τους ταξιδιώτες να αισθάνονται αβεβαιότητα. Επιπλέον της ακρίβειας και του πληθωρισμού προσθέστε και τον κορωνοϊό που ανεβοκατεβαίνει στην κλίμακα των σημαντικότερων παραγόντων αβεβαιότητας, και εν τέλει το σκηνικό είναι για τους ταξιδιώτες, αλλά και για τους επαγγελματίες του τουρισμού, κάθε άλλο παρά ιδανικό για την τουριστική δραστηριότητα. Πληθωριστική επίδραση εν μέσω πολέμου σε ευρωπαϊκά εδάφη, σημαίνει αυξανόμενες τιμές καυσίμων και αναπροσαρμογές τιμών κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εκτίμηση του κου Ο΄λίρι προέδρου της RyanAir που κάνει λόγο για αυξήσεις για μία 5ετία στα αεροπορικά εισιτήρια!

Αυτή είναι η εικόνα που την αντιπροσωπεύει καλύτερα η έννοια της ''κινούμενης άμμου'' απέναντι στον Τουρισμό. 

Σκεφτείτε, το πόσοι παράγοντες επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την αναβολή ή ακύρωση ενός ταξιδιού λόγο τριτογενών παραγόντων. Εισιτήρια, δωμάτια, ξεναγήσεις κ.ο.κ. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αναβολή ή ακύρωση ενός ταξιδιού οδηγεί σε πρόβλημα ρευστότητας ακόμη και σε μεγάλα τμήματα της τουριστικής αγοράς, τα οποία μάλιστα συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερη μερίδα ταξιδιωτών μετά την πανδημία, όπως ο θεματικός, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο θαλάσσιος (γιότινγκ, κρουαζιέρα) και ο συνεδριακός τουρισμός.  

Η ETC καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τον οργανωμένο τουρισμό ώστε να ανακοπούν ή να μετριαστούν τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν ανά ημέρα και σχεδόν με αμείωτη ένταση στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία! 

Χαρακτηριστική είναι η απεργία στην αεροπορική εταιρεία SAS. Συγκεκριμένα μέχρι και την Πέμπτη 14/7/22 είχε προκαλέσει 2.550 ακυρώσεις πτήσεων, επηρεάζοντας 270.000 επιβάτες. ενώ το κόστος για την εταιρεία υπολογίζεται μεταξύ 94 και 123 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η απεργία είχε επιπτώσεις και στις πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, κυρίως στην περιοχή των Χανίων που υποδέχεται κάθε χρόνο αυξημένο αριθμό Σκανδιναβών τουριστών!

Η μακροχρόνια περίοδος αβεβαιότητας που έχει ξεκινήσει και δυστυχώς δεν μπορούμε να την προσδιορίσουμε χρονικά ούτε και μέσω σεναρίων, επιβάλει την όσο το δυνατόν αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των θεσμών ώστε η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα να είναι ταχύτερη και με τη λιγότερη δυνατή οικονομική επίπτωση για τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους!