Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Η Ευρώπη των παχέων αγελάδων έφτασε στο τέλος της!

 

 


Η Ευρώπη των παχέων αγελάδων έφτασε στο τέλος της κάτι που όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες το έχουν συνειδητοποιήσει.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι όλες (πια) οι κυβερνήσεις μιλάνε για ένα ντόμινο κρίσεων στην γηραιά ήπειρο με πρώτη αυτή της επισιτιστικής κρίσης και στη συνεχεία μία σειρά άλλων όπως

  •          την ενεργειακή κρίση και
  •          την οικονομική κρίση.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα :

Η ευρωπαϊκή ευμάρεια τελεί υπό πλήρης αμφισβήτηση.

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος παραγωγής τροφίμων και ενέργειας στην Ευρώπη είναι μεν δικαιολογημένες, αλλά!

Η υπερκατανάλωση και η υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων -κυρίως από τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε- έχουν οδηγήσει σε μια κρίση που απειλεί την ισόρροπη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στις λιγότερα αναπτυγμένες χώρες και κυρίως αυτών του Νότου της Ε.Ε.

Η αλλαγή της πολιτικής καλλιεργειών και κτηνοτροφίας με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θεωρείται αναγκαία αλλά αμφισβητείται στο σύνολό της από αρκετές χώρες. Η αειφόρος γεωργία και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικές από τις λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά με δίκαια κριτήρια και όχι χωρίς πρώτα να ερωτηθούν οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Ε.Ε. Με τις απαντήσεις τους (μερικές από αυτές δόθηκαν με τις έντονες πρόσφατες πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις) θα μπορούσαν να θέσουν θέσεις με τις οποίες θα ζητάνε τα εχέγγυα για να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

Τέλος είναι κρίσιμο για τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης μόνο όμως με γνώμονα αυτής της συλλογικής δράσης και στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον προς χάριν των μελλοντικών γενιών της Ευρώπης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου